opc_loader

Menu

Wat is de beste verpakkingstape?

Deze vraag krijgen we regelmatig bij de Tapeconcurrent, maar is niet direct te beantwoorden. Wat de beste verpakkingstape is, hangt vooral af van de toepassing en is dus voor iedereen verschillend. Is de tape het voor langdurig gebruik, komt het op dozen in een koelcel of moet het zware dozen dicht houden? De goedkoopste verpakkingstape is bijvoorbeeld niet de beste, maar werkt in uw geval misschien prima. 
Gaat u regelmatig of voor langere tijd verpakkingstape gebruiken, neem dan de tijd om te bepalen welke tape het beste past. Niets zo vervelend als een tape die niet goed blijft zitten, of die om de haverklap onbedoeld afscheurt.

Om bij de basis te beginnen; verpakkingstape bestaat uit een drager en een lijmlaag. Deze worden gemaakt van verschillende materialen, die hun eigen voor- en nadelen hebben.

beste-verpakkingstape

Hieronder lichten we de verschillen tussen deze materialen toe

Drager

PP (polypropeen/polypropyleen)

Deze drager is het beste geschikt voor lichte pakketten, omdat verpakkingstape van PP iets minder elastisch en sterk is dan PVC tape. Bij een te zware belasting zal deze tape dus eerder scheuren. Er worden tegenwoordig echter steeds dikkere verpakkingstapes van PP ontwikkeld. PP met een dikte van 32 µm of meer is dan vrijwel net zo sterk als PVC. Een drager van PP is leverbaar met acrylaat, solvent rubber of hotmelt lijm.

PVC (polyvinylchloride)

Een PVC drager is sterker dan PP en heeft een hoge elasticiteit, wat het geschikt maakt voor middelzware tot zware pakketten. Het is iets matter en geliger dan PP en heeft altijd een lijmlaag van natuurlijk rubber (solvent).

Hydraatcellulose
Hydraatcellulose is antistatisch, heeft een goede kleefkracht en is zeer gemakkelijk met de hand af te scheuren. Dit materiaal kan echter minder goed tegen vocht. Deze verpakkingstape heeft een hotmelt belijming. 
Papier
De meest milieuvriendelijke drager is die van papier. Deze is namelijk samen met de doos te recyclen. Papieren verpakkingstape is met de hand te scheuren, maar kan ook met een handdispenser of automatisch worden verwerkt. Deze drager wordt aangeraden voor lichte of middelzware pakketten en heeft een solvent of hotmelt belijming. De papieren verpakkingstape met gomlaag is geschikt voor zware pakketten. 
Versterkt papier
Als u zware dozen op milieuvriendelijke wijze dicht wil tapen, dan is versterkte papieren tape de beste optie. Het papier heeft een kern van glasvezel draden, wat het een milieuvriendelijk alternatief maakt voor filament tape. Deze versterkte verpakkingstape is leverbaar met een hotmelt belijming.     

Belijming

Acrylaat / waterbasis

Acrylaat is een lijm op waterbasis. Deze lijm plakt uiteraard meteen, maar moet over het algemeen even inwerken voor een erg hoge kleefkracht. Acryl is uv-bestendig en goed bestand tegen oplosmiddelen en weekmakers. Acrylaatlijm vergeelt niet, dus de verpakkingstape blijft mooi helder transparant.
 

Solvent rubber / natuurlijk rubber
Dit is een lijm van natuurlijk rubber met een zeer hoge kleefkracht, die in korte tijd optimaal hecht aan de ondergrond. Natuurrubber is minder goed bestand tegen chemicaliën en oplosmiddelen, maar wel tegen lage temperaturen en vocht. Dit maakt het de beste keuze voor dozen die in een koelcel of vriezer worden opgeslagen. 
Let erop dat tape met solvent belijming buiten deze ruimtes wordt verwerkt, zodat de lijm optimaal werkt.
Hotmelt / synthetisch rubber
Hotmelt wordt gemaakt van synthetisch rubber. Het grootste voordeel is dat deze direct erg sterk aan de ondergrond hecht, ook op karton van mindere kwaliteit. Deze lijm kan echter minder goed tegen temperatuurschommelingen en na enkele jaren neemt de kleefkracht af. Verpakkingstape met hotmelt is vaak voordelig geprijsd. Dit is dus een goede belijming om (webshop) pakketten mee dicht te tapen, waarbij de verpakkingstape direct zijn werk doet.


 

Welke verpakkingstapes zijn er?

Niet iedere drager en lijmlaag kunnen met elkaar worden gecombineerd.
Om het overzichtelijk te houden, zetten we hieronder op een rij welke combinaties er zijn en wat de voor- en nadelen deze verpakkingstapes zijn.
 

PP met acryl (waterbasis)
Een betrouwbare en langdurige verpakkingstape voor allerlei lichte toepassingen.
Voordelen: Belijming van acryl gaat lang mee, heeft een hoge kleefkracht, is uv-bestendig en kan goed tegen temperatuurschommelingen. Deze verpakkingstape vergeelt niet, maar blijft helder transparant.
Nadelen: De belijming op waterbasis maakt het een milieuvriendelijkere optie, maar kleeft over het algemeen niet goed op recycle karton.
Tapeconcurrent heeft de verpakkingstapes 1350, 1350A en 1360 in het assortiment. Deze hebben alle voordelen van een PP met acryl én blijven dankzij de verbeterde hoogwaardige acryl belijming goed plakken op recycle karton.
 

PP met solvent rubber (natuurrubber)
Geschikte verpakkingstape voor de opslag van lichte kartonnen dozen, ook in een vochtige omgeving. 
Voordelen: Heeft een hoge kleefkracht en een hoge aanvangshechting en is geschikt voor vochtige en koude omgevingen (-20°C tot + 40°C). Vanaf een dikte van 32 µm geschikt voor zwaardere belasting.
Nadelen: Is niet handmatig te scheuren en tot een dikte van 31 µm minder geschikt voor zware belasting.
Bij voorkeur op kamertemperatuur verwerken.
 

PP met hotmelt (synthetisch rubber)
Voordelige verpakkingstape voor het direct verpakken en versturen van (webshop)orders.  
Voordelen: Hecht direct goed aan de doos, rolt makkelijk af, kan zowel manueel als machinaal verwerkt worden op middelzware dozen en is voordelig geprijsd.
Nadelen: Werkt minder goed bij temperaturen lager dan 5°C en de kleefkracht neemt na enkele jaren af, dus is minder geschikt voor langdurige opslag.
 

PVC met solvent rubber (natuurrubber)
Deze sterke verpakkingstape wordt veel gebruikt op zware kartonnen dozen in een vochtige omgeving.
Voordelen: Heeft een zeer hoge kleefkracht, is geschikt voor langdurige en zware belasting in vochtige en koude omgevingen (-20°C tot + 40°C).
Nadelen: Is matter/geliger van kleur dan PP en vanwege de hoge kwaliteit vaak wat duurder.
 

Tip! Wilt u weten of u op dit moment PP of PVC verpakkingstape gebruikt? Dat kunt u eenvoudig zelf testen. Plak de tape op bijvoorbeeld de rand van de tafel en breng de tape op spanning door deze af te rollen. Prik vervolgens met een pen door de tape. Scheurt de tape af? Dan is het PP tape. Zit er een gaatje in de tape? Dan is de verpakkingstape van PVC.
 

Hydraatcellulose met hotmelt (synthetisch rubber)
Handige transparante verpakkings tape om te gebruiken als plakband of voor het tijdelijk verpakken van kleine dozen.
Voordelen: Heeft een goede kleefkracht en is met de hand af te scheuren. Door de lage elektrostatische lading, krullen ook lange lengten niet om.
Nadelen: Kan niet goed tegen vocht en na enkele jaren neemt de kleefkracht af.  
 

Papieren tape met solvent rubber (natuurrubber)
Milieuvriendelijke verpakkingstape voor de opslag van lichtgewicht dozen.
Voordelen: Goed bestand tegen lage temperaturen en vocht, heeft een zeer hoge kleefkracht en is een milieuvriendelijke keuze.
Nadelen: Minder goed bestand tegen chemicaliën en oplosmiddelen, is het beste geschikt voor dozen met een licht gewicht.
 

Papieren tape met hotmelt (synthetisch rubber)
Milieuvriendelijke verpakkings tape voor het direct verpakken en versturen van (webshop)orders.
Voordelen: Voor lichte en middelzware dozen, plakt direct goed op het karton,
Nadelen: Kleefkracht neemt in de loop der jaren af, dus is minder geschikt voor het verpakken van dozen die langdurig opgeslagen worden. 
 

Versterkte papieren tape met hotmelt (synthetisch rubber)
Extra sterke milieuvriendelijke verpakkingstape voor het verpakken en versturen van zware (webshop)orders.
Voordelen: De hotmelt belijming plakt direct erg sterk, ook op gerecycled karton. Dankzij de glasvezel versterking ook geschikt voor zware pakketten.
Nadelen: Kleefkracht neemt in de loop der jaren af, dus is minder geschikt voor het verpakken van dozen die langdurig opgeslagen worden. 
De versterkte papieren verpakkingstape 2649 behoudt ook een goede kleefkracht in de koelcel en vriezer.
 

Tot slot hebben we bij de Tapeconcurrent een papieren verpakkingstape met gom in het assortiment. We noemen dit een tape, maar deze plakt pas zodra de gomlaag nat wordt gemaakt met behulp van een bijpassende dispenser. Dit is de meest milieuvriendelijke verpakkingstape in ons assortiment. De tape bestaat namelijk uit 100% papier, zonder coating, en een natuurlijke gomlaag, waardoor de tape volledig biologisch afbreekbaar is.  
 

Papieren tape met gom
Extra sterke milieuvriendelijke papieren verpakkingstape voor het verpakken en versturen van zware (webshop)orders.
Voordelen: Extra sterke kleefkracht, geschikt voor zware dozen. De tape vormt een geheel met de doos, dus is moeilijk te verwijderen zonder het karton te beschadigen. Gemaakt van 100% papier, zonder coating, en een natuurlijke gomlaag. 
Nadelen: Er is een speciale dispenser nodig om de tape te nat te maken.
 

Het allerbelangrijkste bij het gebruik van verpakkingstape? Druk de tape altijd goed aan! De lijm werkt namelijk het beste als deze aangedrukt wordt.
 

Button bekijk verpakkingstape
De afmetingen van verpakkingstape

De dikte van de verpakkingstape speelt een belangrijke rol in het maken van de juiste keuze. Hierbij is het vooral belangrijk om het gewicht van de doosinhoud te weten. De dikte van tape geven we bij Tapeconcurrent weer in µm, oftewel micrometer. Zo is 28 µm gelijk aan 0,028 mm. Hoe hoger dit getal, des te minder snel de tape scheurt. Ons advies is hierbij:
 

Licht

< 15 kg

Middel

15-25 kg

Zwaar

25-35 kg

Extra zwaar

> 35 kg

Dikte tape (µm) Tot 28 µm

29-32 µm

33-35 µm

V.a. 38 µm

Hoe verpakken

Enkele baan tape

Kruislings tapen

Kruislings tapen

H-vorm tapen

Lichte doos dichttapen Middelzware doos dichttapen H-vorm tapen zware doos

Ook qua breedtematen heeft de Tapeconcurrent een ruim aanbod. Verpakkingstape met een breedte van 48 mm en 50 mm zijn de meest gekozen breedtes voor het dicht tapen van standaard dozen. Voor grotere en zware kartonnen dozen passen de verpakkingstapes met een breedte van 75 mm of 100 mm het beste. Een kleinere verpakking of doos kan gesloten worden met een verpakkings tape van 25 mm, 30 mm of 38 mm breed. Om plastic zakken af te sluiten, raden we tape met een rolbreedte van 12 mm, 15 mm en 19 mm aan.
 

Het geluid van verpakkingstape

De drager en lijmlaag hebben ook invloed op het afwikkelgeluid van de tape. Als u de hele dag met verpakkingstape werkt, dan kan het prettig zijn om een tape te gebruiken die zo stil mogelijk afwikkelt. Een verpakkingstape zal altijd geluid maken bij het afrollen, maar door te kiezen voor een low noise, silent of no noise verpakkingstape is dit minimaal. Werkt u er incidenteel mee of heeft u er niet zo’n last van, dan is een tape met het kenmerk noise of noisy tape ook prima om mee te werken.
 

Verpakkingstape bewaren

Om te voorkomen dat de lijmlaag van de tape snel vergaat, is het belangrijk om de verpakkingstape op de juiste manier te bewaren.

  • De ideale opslagtemperatuur is tussen de 17°C en 25°C. 
  • Uit de zon, zodat de lijm niet kan smelten of uitharden door uv-straling
  • Bij een luchtvochtigheid van 40% tot 60%